וורן באפט: עקרונות ההשקעה
top of page

וורן באפט: עקרונות ההשקעה

עודכן: 12 ביוני 2023

וורן באפט, "האוראקל מאומהה" הוא איל הון אמריקאי המתמחה בהשקעות ונחשב למשקיע הפרטי הגדול ביותר בעולם. עומד בראש חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי. נכון למרץ 2019 הוא מדורג במקום השלישי בטבלת האנשים העשירים ביותר בעולם, עם הון אישי הנאמד בכ-82 וחצי מיליארד דולר. הוא הבטיח לתרום 99% מהונו במהלך חייו.

עקרונות ההשקעה של באפט ידועים ומוכרים.

במאמר הזה ננסה לבצע התאמה בין עקרונות ההשקעה של באפט אל מול מפת ההשקעות וננסה לבצע התאמה אל מול הפקטור שמניע או עוצר את הישראלים מלבצע השקעות. 


כך למשל, כל מי שמקווה לקחת חלק בשוק ההון ולהרוויח, חייב לקחת בחשבון את הפקטור שנקרא "הפסיכולוגיה של הכסף".

זה מחייב את המשקיע לשלוט באופן הדוק במיוחד על הרגשות שלו ולהיות דרוך במיוחד, כאשר החלטות גרועות של משקיעים אחרים מייצרות הזדמנויות פז השקעה. באפט אמר ב-2002 באספה השנתית של ברקשיר התאוויי, קבוצת האחזקות שלו את המשפט החשוב הבא: "אנחנו לא צריכים להיות חכמים יותר מכל השאר, אנחנו צריכים להיות ממושמעים יותר מכל השאר".



וכשוורן באפט מדבר על משמעת והשקעה מהודקת הוא מתייחס לעקרונות הבאים: 


1.ריבית דריבית – תשואה על תשואה. התשואה שמייצרים בשנה הראשונה מניבה שנה בשנה השנייה; התשואה בשנה הראשונה והשנייה מניבה בעצמה תשואה בשנה השלישית. העיקרון הזה מחביא עיקרון נוסף – סבלנות.

כדי להרוויח הרבה צריך התמדה וסבלנות. זה לא יגיע בשנתיים הראשונות, אז תתאזרו בסבלנות, בסוף זה יקרה. 


2. אל תשקיעו בחברה שאתם לא מכירים לעומק – באפט דוגל בניתוח עסקי של החברה, ורק בהתבסס על הסביבה העסקית שלה, על תוצאותיה, על היתרונות והחסרונות שלה, על התחרות בענף, על הלקוחות, הוא מחליט אם להשקיע בחברה. הוא אמר לא אחת בהקשר זה את המשפט הבא: "אינני משקיע בחברות שאני לא מבין את העסקים שלהם, ואת המודלים שלהם". 


3. ה"חוק מספר 1 בהשקעות – לעולם, אל תפסידו כסף לעולם.

חוק מספר 2 – לעולם, אל תשכחו את חוק מספר 1 – אומר באפט.

לטובת העניין נצטט כאן דברים המיוחסים לג'ק וולש המנכ"ל האגדי של ג'נרל אלקטריק, כשנשאל בראיון עיתונאי על סוד ההצלחה שלו וסיכם זאת בשתי מילים: "החלטות טובות".

כשהעיתונאי הקשה ושאל כיצד מגיעים להחלטות טובות סיכם זאת וולש במילה אחת "ניסיון".

וכשהכתב המשיך ושאל כיצד רוכשים ניסיון ענה וולש – "החלטות גרועות"


4. תשקיעו במספר מצומצם יחסית של חברות – "גיוון רחב בתיק ההשקעות נדרש רק כאשר משקיעים לא מבינים מה הם עושים" אומר באפט, ובצדק רב. 

מנהלי השקעות אמורים לייצר תשואה בזכות בחירה של השקעות טובות, וזה יכול להיות גם מספר בודד של השקעות. באפט תמיד השקיע במספר מצומצם יחסית של חברות


5. רכשתם מניות? מזל טוב. תחשבו על עצמכם כבעלי שליטה – "מניות הן לא חתיכות נייר.

הן מבטאות חלק מבעלות ושליטה על העסק.

לכן, כשאתם שוקלים השקעה במניה, תחשבו כמו בעל שליטה", אומר באפט שמחזיק בגרעיני שליטה בחלק מההשקעות שלו – לא בכולן. באפט רוצה שהמשקיעים יתייחסו בכבוד לכל השקעה והשקעה וינסו להבין לעומק את קו החשיבה האסטרטגי, ניהולי של היו"ר, המנכ"ל והדירקטוריון של החברה המושקעת. 


6. קנה והחזק – אחד העקרונות החשובים של באפט. בניגוד לתנועה המתמדת בשוק ההון של קנייה ומכירה, באפט משקיע בחברות שהוא "מבין אותן" ומחזיק את ההשקעה.

"כשאתם חושבים על השקעה במניה, אם אתם לא חושבים להחזיק בה לפחות 10 שנים, אל תשקיעו יותר מ-10 דקות בהחלטה", הוא אומר ומיישם.  


7. אל תהיו חלק מהעדר – באפט אוהב לומר ש"התנודתיות בשוק ההון היא חבר, לא אויב.

הפיקו רווח מטיפשות במקום להשתתף בה.

דווקא כשהמחירים יורדים (כי כולם פוחדים), זה זמן טוב להשקעה. אם המחירים עולים כי כולם גרידיים, אולי הגיע הזמן למכור (ולהתנתק מהעדר).

אחרי הכול השוק תנודתי – למעלה ולמטה,

לנצל את התנודתיות הזו לרווחים.


מאת: מערכת DBroker

96 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page